Lindenborg haven

Rose 'Night Light'

Jeg har før skrevet om mit møde med ’Fellowship’, der stadig nyder en tilværelse som min absolut yngling. Dens livsledsager ved mit rionet-besatte plankeværk, må dog siges at give den en vis konkurrence.

Skønheden hedder ’Night Light’, syn. ’Poullight’, og er efter min mening en noget overset vidunder. Night Light kom til verdenen i 1982 som barn af ’Westerland’ og ’Pastorale’.

Den skulle vise sig at blive en rigtig lille fighter der bare ville opad i en fart. Hvis den får et godt lunt hjem, er en højde på 3 meter og en bredde på 2 meter ikke udelukket. Dens krop er dækket med de fineste blade. Først rødbrune i udspring og senere stærkt skinnende mørkegrønne og kraftige.

Når jeg pusler om min kære, kan jeg ikke lade være med at nynne en sang fra mine unge dage hvor omkvædet lød ’Every Rose Has It’s Thorn’, det skal jeg nemlig lige love for passer på ’Night Light’. Grenene er stærkt tornet med både små og store samt rette og krumme torne i et miks man virkelig må tage sig i agt for.

Omkring midten af juni viser ’Night Light’ sig fra sin skønneste side. Allerede de højtbyggede klassiske knopper viser tydeligt, at de gemmer på noget ud over det sædvanlige. Kraftig gule, nogen med spidser der har været dyppet i den rødeste maling, står de og venter på at det bliver deres tur til at forbløffe. Med et festfyrværkeri af farvespil går det løs og det er nu det for alvor bliver sjovt at følge de skønne blomster dag for dag.

Det mest unikke ved ’Night Light’, er nemlig dens samspil med vejret omkring den. Hvis det er køligt og solen ikke har vist sine stråler ret meget, så vedbliver blomsten at udvikle sig i de gule farver måske med en snert af orange. På dage hvor solen bager og temperaturen er høj, der rødmer de gule knopper og springer ud i orange farver der går over i lyserød og knald rød.

Kraftige skud kan af og til få over 20 blomster i flere klaser, mange med en diameter på omkring 12 centimeter og det er utroligt at se den forskel der er på de enkelte blomster. Man kan næsten ikke tro at de alle stammer fra én og samme rose.

Dufte kan ’Night Light’ skam også. Ikke vildt og intenst men let og behageligt, hvilket jeg er glad for. Det kunne hurtigt komme til at virke en smule perverst, hvis der både var en ekstrem blomstring og samtidig en kraftig parfumeret duft.

’Night Light’ viser sig fra sin bedste side kontinuerligt helt ind til sidst på efteråret. Når kulden indtager landet, slukkes ’Nattens Lys’ og tilbage er der kun at sige god vinter og på gensyn.


Artiklen blev skrevet til medlemsbladet 'Rosen Nyt' og publiceret i nr.1 marts 2005