Lindenborg haven

Ingen have uden Pieris

Pieris 'Forest Flame' er helt klart min favorit. Her ses den når de røde skud begynder at fade til grønt.

I den spæde start af mit liv som havenørd, fik jeg hurtigt følgeskab af hvad jeg betegner som havens buskdronning.

Hun lyder navner Pieris japonica ’Forest Flame’ og er simpelthen et fantastisk bekendtskab.

Pieris, som tilhører lyngfamilien, er hjemmehørende i Himalaya, Østasien og Nordamerika og er stedsegrønne dværgbuske. Der findes otte arter, men kun to af dem dyrkes i Danmark, nemlig Pieris japonica og Pieris formosa.

Der er en mængde varianter af Pieris japonica, der alle udmærker sig ved fantastiske røde nuancer i bladenes udspring. Hvis man ser busken på afstand kunne man foranlediges til at tro at den er fyldt med røde blomster.

Blomster skal man dog ikke snydes for. Disse viser sig om foråret og alt afhængig af hvilken variant, kan de både være hvide, cremefarvede, røde og pink. Det er også i blomsten man kan se sammenhængen med lyngfamilien, da det er de samme klokkeformede klaser.

Pieris er en surbundsplante, der ynder en plads i rimelig læ og i sol/halvskygge. De kan klare fuld skygge, men som ved så mange andre planter kan de derved blive ranglede og det går ud over blomstringen. Det er en langsomvoksende busk der alt afhængig af variant kun når en højde på mellem 70 cm. og 2m. på 10 år.
I rigtig gode år kan man være heldig at den sætter nye blade af hele tre omgange.

Pieris japonica ’Forest Flame’ er en krydsning mellem Pieris japonica og Pieris formosa.

Det er nok den der har de mest ildrøde nye skud hvor varianten Pieris ’Mountain Fire’ til sammenligning har mere brunlige nyvækst. Efterhånden blegner det røde og bliver cremefarvet for til sidst at ende som frisk grøn.

Blomsterne er hvide.

Det er ikke gået anderledes med Pieris end det har med så mange af de andre plantearter jeg har forelsket mig i gennem tiden,- jeg får akut anfald af samlermani. Dette har dog ”kun” resulteret i en samling på 6 forskellige sorter fordelt på 12 planter.

Pieris er helt igennem en fantastisk busk er bare er et must i alle haver. Ligegyldig hvornår man kigger på den, bidrager den med en fryd for øjet. Fra de første blomster over de imponerende farveskift til vinterens tætte grønne løv.

Tilbage er der bare at ønske dig god fornøjelse med din helt egen buskdronning.

Pieris japonica 'Forest Flame'

Pieris japonica 'Mountain Fire'

Pieris japonica 'Valley Valentine'

Pieris 'Little Heat'

Pieris 'Katsura'